FLANGES


This company can supply different Flanges with sizes form ½” to 60”, classes from #150 to #2500 and different Grades and Materials, from domestic and foreign Factories

Range

½" to 60" #150 to #2500 Wide Range of thickness & Spec.

Type

WN, SW, Blind, Threaded, SORF.

Standards

API, ASTM/ASME, BS

Materials & Grades

Carbon Steel, Alloys, Stainless Steel Duplex Steel, A105, FL2, 304H,304L, 316H, 316L, F51, F53.

Special

Spectacle Blinds, Drip Rings, LWN, Nozzles, Insulation Flanges.

 

Contact Us.

For Product inquires, technical support, and other questions.

فلنج گلودار

فلنج گلودار

 

فلنج گلودار (Weld Neck Flange) نوعی از فلنج‌ بوده که دارای گردنی مخروطی شکل و متصل به مرکز خود است. وجود این گردن مخروطی شکل که وجه تمایز و عاملی برای تشخیص فلنج گلودار از سایر فلنج‌ها است، سبب تقویت این نوع فلنج در برابر فشار و دماهای بالا نیز می‌شود. فلنج‌های گلودار از سایز 1.2 اینچ تا 56 اینچ و مطابق استاندارد ANSI در کلاس‌های 150، 300، 600، 900 و 1500 ساخته می‌شوند.

فلنج کور

فلنج کور

 

فلنج کور (Blind Flange) همانند یک دیسک است که جهت مسدود کردن مسیر عبور سیالات در انتهای مسیر خط لوله استفاده می‌شود به همین دلیل فلنج کور برخلاف سایر فلنج‌ها، مقطعی برای عبور مایعات ندارد. فلنج‌های کور نسبت به سایر فلنج‌ها فشار بیشتری را می‌توانند تحمل کنند. استاندارد ابعادی این فلنج‌ها، استاندارد ASME B16.5 است. فلنج‌های کور در کلاس‌های 150 تا 1500 تولید می‌شوند، اما طبق استاندار API کلاس‌های 2000، 3000، 5000، 10000 و 15000 به درخواست مشتری قابل ساخت هستند.

فلنج ساکت جوشی یا ساکت ولد

فلنج ساکت ولد

 

فلنج ساکت جوشی (Socket Weld Flange) بیشتر در سایزهای کوچک با قطر حداکثر 2 اینچ و در فشارهای بالا استفاده می‌شود. این فلنج‌ها در داخل خود دارای پله­ ای بوده که محل قرارگیری لوله‌ها هستند و قطر داخل فلنج را هم‌اندازه‌ی قطر لوله می‌کند. جهت اتصال فلنج و لوله، پس از قرارگیری لوله در داخل فلنج‌های ساکت جوشی، از بیرون جوشکاری فیلت (Fillet Weld) انجام می‌شود. مطابق استاندارد ANSI B16. 34 این فلنج‌ها به کلاس‌های 150، 300، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم می‌شوند. متریال‌های ASTM A105، ASTM A350، ASTM A182 F304 و ASTM A182 F316 از پرکاربردترین متریال‌های ساخت فلنج ساکت جوشی هستند.

فلنج رزوه ای

فلنج رزوه ­ای

 

فلنج رزوه­ ای (Threaded Flange) که با نام فلنج دنده­ ای نیز شناخته می‌شود، دارای رزوه­ هایی در درون خود است و به‌صورت پیچی به لوله موردنظر متصل می ­گردد. این فلنج در کلاس­ های 150 تا 1500 تولیدشده و از لحاظ ابعادی طبق استاندارد ANSI 16.5 تعریف می‌شود. در موقعیت هایی که به دلایل گوناگون همچون احتمال رخ دادن انفجار، امکان جوشکاری برای نصب فلنج به لوله و یا شیرآلات وجود ندارد، فلنج رزوه­ای بهترین انتخاب است.

فلنج اسلیپون

فلنج اسلیپون

 

فلنج اسلیپون (Slip On Flange) یکی از فلنج‌های رایج و پرکاربرد در صنعت است. این فلنج مانند سایر فلنج‌ها به‌وسیله جوشکاری به لوله متصل می‌شود. جهت متصل کردن لوله و فلنج اسلیپون، ابتدا لوله در درون فلنج قرار می‌گیرد و سپس از داخل و خارج به روش Fillet جوشکاری می‌شود تا آب‌بندی بهتری داشته باشند. فلنج‌های اسلیپون نسبت به فلنج‌های گلودار ارزان‌تر هستند اما به علت جوشکاری بیشتر، هزینه تمام‌شده نهایی بیشتری دارند. فلنج‌های اسلیپون از سایز 1.2 تا 60 اینچ و در کلاس‌های 150 تا 2500 ساخته می‌شوند.

فلنج لپ جوینت

فلنج لپ جوینت

 

فلنج لپ جوینت (Lap-joint Flange) یک قطعه صنعتی همانند فلنج اسلیپون (Slip on Flange) است که بر روی بدنه خود جایی برای واشر یا گسکت (Gasket) ندارد. معمولاً فلنج لپ جوینت همراه با کف رینگ (Stub End) استفاده می‌شود و از این جهت که در تماس مستقیم با هیچ سیالی نیستند، طول عمر بالایی دارند. این فلنج‌ها به دلیل نداشتن جایی برای قرارگیری گسکت یا واشر بر روی بدنه و استفاده از فلزهایی با کیفیت پایین در ساخت این فلنج‌ها، قیمت ارزانی دارند. بر اساس استاندارد ANSI B16.5 فلنج‌ها به کلاس‌های 150، 300، 600، 900 و 1500 تقسیم می‌شوند.

فلنج گردن بلند

فلنج گردن بلند

 

در شرایطی که فلنج گلودار طول کافی برای اتصال دو لوله به هم را فراهم نکند و برای این­که مجبور به استفاده از یک‌تکه لوله اضافه بین دو لوله و فلنج نشویم، فلنج گردن بلند (Long Weld Neck Flange) مورد استفاده قرار می­ گیرد. فلنج گردن بلند در صنعت برای موقعیت­ هایی که فشار و دمای بالا است و یا انبساط مکرر سبب تغییر شکل لوله‌ها می‌شود، نیز کاربرد دارد. به دلیل دارا بودن گردن بلند استحکام این فلنج‌ها طی چند مرحله و تحت آزمایش ­های متعدد بررسی می ­گردد. فلنج گردن بلند از فلنج‌های پرکاربرد در بسیاری از صنایع است که البته تکنولوژی و دستگاه­ های مورد نیاز برای ساخت این فلنج­ ها نسبت به دیگر فلنج ­ها بسیار کمتر در دسترس بوده و توسط تولیدکننده‌های معدودی ساخته می‌شوند. 

فلنج کاهنده reducing flanges

فلنج کاهنده

 

 

در شرایطی که لازم باشد دو لوله با قطر متفاوت به یکدیگر متصل شوند، از فلنج کاهنده (Reducing Flange) استفاده می‌شود. فلنج کاهنده شبیه به مخروط ناقصی است که قاعده کوچک آن دارای فلنجی هم ­اندازه با لوله کوچک‌تر و قاعده بزرگ آن هم­ اندازه با لوله بزرگ‌تر بوده و بین آن دو حجمی قیفی شکل قرار دارد که با گذر از قاعده بزرگ به کوچک حجم آن به‌تدریج کوچک می‌شود.

فلنج رینگ جوینت RTJ

فلنج رینگ جوینت

 

فلنج رینگ جوینت (RTJ یا Ring-Type Joint) یکی از انواع فلنج‌ها است که دارای یک شیار بر روی بدنه خود است. این شیار یا فرورفتگی در سمت پیشانی (Face) فلنج وجود دارد و باعث می‌شود تا این فلنج آب‌بندی مناسبی در دما و فشار بالا داشته باشد. رایج‌ترین آب‌بندها یا گسکت‌های استفاده شده در فلنج RTJ، رینگ‌های نوع R هستند که خود به دو نوع رینگ‌های با سطح مقطع دایره‌ای یا Oval و رینگ‌های با سطح مقطع هشت‌ ضلعی یا Octagonal تقسیم می‌شوند. فلنج‌های RTJ در کلاس‌های 150 تا 1500 تولید می‌شوند.

فلنج کور عینکی

فلنج کور عینکی

 

فلنج کور عینکی (Spectacle Blind Flange) از دو بخش به هم چسبیده تشکیل شده؛ یک قسمت آن فلنج کور و قسمت دیگر فلنجی است که به سیال امکان عبور می ­دهد. این دو فلنج به‌وسیله میله ­ای به یکدیگر متصل شده و به مجموع هر دو آن­ها فلنج کور عینکی می­ گویند. اغلب در خطوط لوله­ کشی طولانی که با گذر زمان احتیاج به تعمیر و یا تعویض قسمتی از خط لوله ضرورت پیدا می کند و موقعیت­ هایی که نیاز است خطوط لوله‌کشی برای تعمیر، تعویض و یا نگهداری مسدود شوند، از فلنج کور عینکی استفاده می­ گردد. جنس این فلنج اغلب از کربن استیل و یا آلیاژهای گوناگون فولاد بوده و مشخصات دقیق آن در استاندارد ASME B16.48 تعریف‌ شده است.

سوالات متداول

فلنج چیست ؟

فلنج Flange یکی از پرکاربردترین انواع روش های اتصال لوله ها، شیرآلات و قطعات به یکدیگر است. فلنج ها قطعات یا صفحات دیسکی شکل مدوری هستند که سوراخ هایی روی آن تعبیه شده است و معمولا به صورت جفتی به کمک پیچ و مهره و گسکت دو قطعه را به یکدیگر متصل می سازند.

از مزیت های مهم استفاده از فلنج قابلیت جداسازی (Removable ) آن است. در روش اتصال جوش دادن دو لوله یا دو قطعه برای جداسازی مجدد، نیاز به برشکاری و جوش مجدد خواهید داشت اما به کمک فلنج، با باز و بسته کردن پیچ و مهره ها قطعات را از هم جدا می نمایید.

نصب فلنج بدین صورت هست که به هر لوله یک فلنج جوش داده شده و سطح فلنجها (Flange Face) به روی هم قرار گرفته و به کمک پیچ و مهره (Nuts &Bolts) به هم متصل شده و برای محافظت از نشتی سیالات (Leakage) به کمک واشر یا گسکت آب بندی می شوند.

از دیگر کاربردهای استفاده از فلنج می توان به تغییر مسیر و تغییر قطر لوله ها در فشار کم و بالا اشاره کرد.

آشنایی با انواع فلنج ها

فلنج با سطح ساده (FLAT FACE) (FF)

فلنج با سطح ساده دارای سطح صاف بدون شیار و گلو می باشند. همان طور که از اسم آن مشخص است مقطع و سطح اتصال آن ها ساده بوده و معمولاً در فشارها و دماهای پایین و کم فشار مورد استفاده قرار می گیرند و از آلیاژهای استیل، آهن، چدن و در مواردی پلی اتیلن ( برای لوله پلی اتیلن ) ساخته شده که از نظر قیمتی ارزانترین نوع فلنج است.

 

فلنج نر و ماده (Male & Female) (M&F)

یکی از مهمترین انواع فلنج ها بوده که در بخش پایپینگ و در صنعت نفت و گاز، پتروشیمی و آب رسانی استفاده می شود. همان طور که از اسم آن پیدا است به صورت نر و مادگی به هم متصل می شوند به این صورت که یکی از فلنج ها سطح برآمده داشته و دیگری دارای سطح فرورفته است.

در قسمتی که دارای سطح برآمده می باشد ارتفاع معمولاً 6.4 میلیمتر بوده و عمق فرورفتگی در قسمتی که دارای سطح فرورفتگی می باشد 5 میلیمتر است.

 

فلنج گلودار جوشی (Welding Neck Flange)

شاخصه فلنج های گلودار مقطع مخروط مانند آن بوده که به آسانی قابل تشخیص هستند و این مقطع مخروطی شکل به دیواره اتصالات و یا لوله جوش داده می شود.

این مقطع مخروطی شکل موجب استحکام و مقاومت فلنج در فشارهای بالا، دمای زیرصفر و یا حرارت های بالا می شود.

تغییر ضخامت و منطبق کردن فلنج با سطح لوله که در خمش های متعدد و تکراری و یا نیروهای دیگر بوجود می آید بسیار موثر و سودمند است. قسمت داخلی مقطع مخروطی شکل به شکلی تراشکاری و ماشینکاری می شوند که با قطر لوله و اتصالات هم اندازه باشند و طوری با هم جفت شوند که لبه جوشکاری شده هیچ برآمدگی که باعث تغییر جریان سیال شوند، نداشته باشد. فلنج های گلودار با یک جوش قدرتمند و V شکل به اتصالات و لوله ها جوش داده می شوند.

فلنج اسلیپان (Slip On Flange)

از لحاظ مقاومت فلنج اسلیپان تحت شرایط فشارهای داخلی 2/3 فلنج گلودار جوشی هستند که در شرایط خاص تا 1/3 کاهش می یابد. اتصال این فلنج با لوله توسط 2 جوش فیلت (از داخل و بیرون به یک اندازه) انجام می شود.

سطح جوشکاری شده به اندازه ضخامت لوله به علاوه 3 میلیمتر اضافه بوده که این فاصله 3 میلیمتری باعث جلوگیری از آسیب رساندن به سطح فلنج هنگام جوشکاری می شود. از نکات منفی فلنج های اسلیپان این است که ابتدا باید لوله ها به فلنج جوش داده شوند.

اتصال و جوشکاری یک زانو و یا تبدیل در ابتدا به فلنج امکان پذیر نیست زیرا اتصالات یک انتهای صاف و مستقیم ندارند و باعث لغزش آن بر سطح فلنج می شوند.

فلنج جوشی ساکت (Socket Weld Flange)

فلنج های جوشی ساکت دار معمولاً برای اتصال در سایزهای کوچک اما با فشار بالا مورد استفاده قرار می گیرند. نیروی ایستایی فلنج های جوشی ساکت در مقایسه با فلنج های اسلیپان یکسان اما مقاومت خستگی این نوع فلنج ها 1.5 برابر فلنج های اسلیپان است. اتصال با اتصالات و لوله در این نوع فلنج ها بر خلاف فلنج های اسلیپان با یک جوش فیلت و از بیرون انجام می شود.

در مونتاژ اتصالات طبق استاندارد ASME B31011998 قبل از جوشکاری می بایست لوله ابتدا وارد محفظه اتصال شود و سپس 1.5 میلیمتر به سمت عقب کشیده شود و هدف از ایجاد فاصله کاهش تنش ها هنگام جوشکاری است. نکته منفی فلنج های ساکت نیز مانند فلنج های اسلیپان، اتصال و جوشکاری لوله ها و سپس اتصالات است.

 

فلنج رزوه ای ( Threaded Flange)

بزرگترین مزیت این نوع فلنج ها قابل اتصال بودن آن ها بدون عملیات جوشکاری است که گاهاً یک پالس جوش برای آب بندی بهتر انجام می گردد.

این نوع فلنج ها در سایزها و اندازه های مختلفی موجود هستند اما غالباً در سایزهای کوچک مورد استفاده قرار می گیرند. فلنج های رزوه ای معمولا برای اتصال به لوله های کوچک و نازک مورد استفاده قرار نمی گیرند. طبق استاندارد ASME B3103 لوله رزوه شده بابت سرویس بخار در فشار PSI250 و سرویس آب با فشار PSI100 با دمای بالای 220 درجه فارنهایت و لوله با ضخامت رده 80 انتخاب می شوند.

 

فلنج کور (Blind Flange)

این نوع فلنج ها معمولاً بدون سوراخ بوده و جهت مسدود کردن انتهای لوله دهانه منابع پرفشار و یا شیرآلات به کار می روند. غالباً در سایزهای بزرگ استفاده شده، فلنج کور پرتنش پذیرترین نوع انواع فلنج ها بوده و برای استفاده در فشارهای بالا مناسب است.

 

فلنج با سطح برجسته (RF) (RAISED FACE)

در فلنج های سطح برجسته معمولاً سطح پیشانی آن ها که در مقابل فلنج های دیگر قرار می گیرد، نسبت به سطح انتهایی فلنج برجسته تر است . طبق استاندارد این ضخامت برجستگی در کلاس های 150،300، 1.6 میلیمتر و در کلاس های بالا، 6.4 میلیمتر هستند.

سطح برجسته به دو صورت صیقلی (Smooth Finish) و شیاردار (Sevrated Flash) است. شیارها به صورت حلزونی و یا هم مرکز بوده و بر اساس استاندارد (mss-sp-6) عمق شیار 0.4 میلیمتر و 0.8 میلیمتر از هم فاصله دارند.

 

فلنج حلقه مشترک ( RTJ) (Ring-Type joint)

این نوع فلنج ها معمولاً در سرویس هایی با فشار و دمای بالا مورد استفاده قرار می گیرند و از نظر قیمت نسبتاً گران می باشند. هر دو قسمت فلنج با یک رینگ از هم جدا شده و مانع برخورد دو صورت فلنج به همدیگر می شود.

این رینگ که در بین دو صفحه فلنج تعبیه شده، پس از اتصال دو فلنج توسط پیچ و مهره تحت فشار قرار گرفته و باعث آب بندی فلنج ها می شود. معمولاً در صنعت نفت و گاز از این نوع فلنج ها در سیستم های پرفشار و با دمای بالا استفاده می شوند.

 

اریفیس فلنج ( orifice flange)

فلنج های اریفیس معمولا در ارتباط با اریفیس مترها که برای تخمین میزان جریان سیال مورد استفاده قرار می گیرد می باشد. از نظر شکل ظاهری همانند فلنج های رزوه ای اسلیپان و گلودار هستند و فرق بین آنها سوراخ هایی بر روی رینگ آن ها است که برای اتصال این فلنج به اریفیس مترها تعبیه شده است.

همچنین دارای پیچ های بیشتری نسبت به فلنج های مذکور بوده و موجب تسهیل در جداکردن فلنج ها و جابجا نمودن اریفیس پلیت می شوند. معمولا در کلاس های 300 تا 2500 موجود بوده و از آلیاژهای فولادی استیل و آهنی تولید می شوند.

قطر اسمی فلنج (Nominal Diameter)

قطر هر فلنج مساوی با قطر لوله ای هست که به آن متصل می شود یعنی برای لوله یک اینچ از فلنج همان سایز باید استفاده کرد.

جدول قطر فلنج

65

50

40

32

25

20

15

mm

2-1/2

2

1-1/2

1-1/4

1

3/4

1/2

inch

300

250

200

150

125

100

80

mm

12

10

8

6

5

4

3

inch

 

600

500

450

400

350

mm

  

24

20

18

16

14

inch

رده بندی فلنج

فلنج ها بسته به نوع جنس فلنج و متناسب با فشاری که بر آن وارد می شود به رده بندی یا کلاس های مختلفی تقسیم می شوند:

  • مطابق استاندارد ANSI B16.34

در رده بندی مطابق با استاندارد ANSI B16.34  فلنجای آلیاژی و فولادی به کلاس های 150،300،400،600،900،1500،2500 و ... تقسیم می شوند. این اعداد بیانگر حداکثر فشاری که فلنج در حداکثر دمای مجاز می تواند تحمل کند می باشد. (فشار بر حسب PSI بیان می شود.)

 

 

  • مطابق استاندارد ISO:

در استاندارد ISO فشار قابل تحمل برای فلنج های آلیاژی و فولادی  با نماد PN که بیانگر فشار اسمی فلنج بر حسب Bar بوده مشخص می شود. مثلاً40 PN یعنی فشار کارکرد فلنج Bar 20 است. در جدول زیر رابطه بین Class و PN را مشاهده می کنید:

PN (bar)

Class (psi)

20

150

50

300

68

400

100

600

150

900

250

1500

420

2500

 

  • بر اساس استاندارد API | 6A-6B-6BX :

در این استاندارد فلنج ها نسبت به فلنج های گروه ANSI دارای تحمل فشار بالاتری بوده و به کلاسهای 2000،3000،5000، 10000 و 15000 تقسیم بندی می شوند.

در جدول زیر رابطه میان API و  ANSI را ملاحظه می کنید:

API (psi)

ANSI (psi)

2000

600

3000

900

5000 (345 bar working pressure)

1500

10000 (345 bar working pressure)

3000

15000 (345 bar working pressure)

4500

مواد سازنده و مشخصات فلنج

در ساخت فلنج ها به طور کلی مواد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

فولاد کربن آهنگری شده کد ASME 105B

فولاد کربن آهنگری شده برای هدف عمومی- کد ASME 181A

فولاد آلیاژی و فولاد ضد زنگ آهنگری شده کد ASME 182A

فولاد آلیاژی آهنگری شده برای سرویس های دما پایین- کد ASME 350A

بر طبق استاندارد فلنج، بر روی هر فلنج مشخصات ذیل حک می گردد:

  • اسم تجاری تولید کننده فلنج
  • قطر اسمی فلنج (قطر بیرونی لوله ای که فلنج به آن جوش داده می شود.)
  • کلاس یا رده فلنج یعنی میزان فشار قابل تحمل فلنج.
  • شکل سطح فلنج که مهمترین قسمت تشکیل دهنده هر فلنج می باشد.
  • سوراخ فلنج که گاهی اوقات به عنوان ضخامت دیواره فلنج نیز بیان می شود.
  • مواد متشکله فلنج که مطابق با استاندارد ASTM این عدد گویای مشخصات مواد خام استفاده شده در تولید فلنج می باشد.
  • شماره یا کد مرتبط با عملیات حرارتی انجام شده بر فلنج.

پیچ های فلنج، اندازه و نوع دنده پیچ فلنج کدامند؟

پیچ های فلنج:

پیچ هایی که در بستن فلنجها مورد استفاده قرار می گیرند یا از یک سر رزوه شده اند که به آن Bolt می گویند و در این حالت طرف دیگر پیچ، سر 6 گوش یا 4 گوش مخصوص آچار دارد و برای اتصال به یک مهره (Nut)  نیاز دارد.

و یا سر تاسر پیچ رزوه شده است ­(Stud bolt) که در این حالت برای اتصال به دوه مهره نیاز دارد.

اندازه و نوع دنده پیچ فلنج :

در فلنج ها پیچ بر اساس قطر خارجی آن با مقیاس میلی متر یا اینچ اندازه گیری می شود. مثلا قطر خارجی پیچ M16  ،16 میلیمتر بوده و و قطر خارجی پیچ 3/4 اینچ برابر 3/4 اینچ است.

پیچ و مهره ها براساس سیستم متریک و یا اینچی رزوه شده و در هر دو حالت متریک و یا اینچی دنده بر روی پیچ به شکل موازی (Straight) بوده یعنی قطر نوک دنده در طول پیچ یکسان است و مهره به راحتی در سرتاسر پیچ می چرخد.

جهت مشاوره فنی و ثبت سفارش کالا با ما تماس بگیرید